Nový formát je lepší ako kolínske peklo s Dánmi, hráči vítajú oddych

10.05.2012 Celý región

Helsinki 10. mája (TASR) - V predchádzajúcom formáte MS často dochádzalo k situáciám, ktoré znevýhodňovali niektoré mužstvá, nový je oveľa spravodlivejší. Debatovalo sa o tom už pred hlasovaním počas vlaňajšieho hokejového šampionátu v Bratislave. A teraz v Helsinkách to cíti aj slovenský hokej.

Pravdupovediac, odpich v A-skupine bol dosť rýchly, úvodný zápas v úvodný deň turnaja, po dni voľna dva hracie dni v slede a po ďalšom voľne štvrtý zápas. Dosť náročné na regeneráciu, ale nič také, čo by špičkový hokejista nepoznal. A navyše - pred kľúčovým víkendom celé dva voľné dni, že si mužstvo mohlo dovoliť vynechať štvrtkový tréning. "No,... ono to niekedy môže byť zradné. Uvidíme, ako sa to prejaví na tých dvoch zápasoch. Ale samozrejme si myslím, že je to dobré, chalani odohrali ťažké štyri zápasy. Určite im to padne dobre," konštatoval pre TASR Michal Handzuš.

Prvý center slovenského výberu priletel spoza Atlantiku do Helsínk až v čase prvého zápasu proti Kanade a v nedeľu proti Fínsku, doliečujúc si zápal v kĺbe, tiež nehral. To, že už zaklimatizoval, potvrdil v pondelok vo víťazom zápase proti USA a v pohode bol aj v stredu v súboji s Kazachstanom. Napriek tomu aj on víta takýto "rozvrh": "Trošku vyfúkneme. Je deň voľna, v piatok už zase pokorčuľujeme a dáme prípravu, lebo proti Bielorusku hráme už v sobotu napoludnie."

A práve o to ide. Ak sa pred šampionátom spomínali ako dvaja najväčší rivali Slovákov o miestenku v kvartete postupujúcich do štvrťfinále, tak to boli Bielorusi a predovšetkým Švajčiari, proti ktorým nastúpia v nedeľu o 20.15 (19.15 SELČ). "Tieto dva dni voľna nám prišli vhod. Oddych je naozaj potrebný, lebo nás cez víkend čakajú dva náročné zápasy. V nich, dá sa povedať, pôjde o všetko."

Takže kľúčové duely. Človek by si povedal - a zase je to v dňoch za sebou. Lenže treba vziať do úvahy, že dva dni po sebe hrajú aj Švajčiari, pričom oba tímy majú predtým dva voľné dni. Navyše helvétsky tím hrá v sobotu až po Slovákoch. Ani v novom formáte sa nedá všetko vyskladať úplne spravodlivo a úplne podľa predstáv každého. Ale všetci vopred vedia, na čom sú prvých sedem zápasov dopredu a eliminovali sa rôzne nuansy z prechodu od malých základných skupín do osemfinálovej fázy.

Ako napríklad pred dvoma rokmi v Kolíne. Vtedy slovenskí hokejisti po odohratí večerného záverečného zápasu základnej skupiny s Kazachstanom nastúpili na druhý deň popoludní proti Dánsku. Na regeneráciu mali od skončenia prvého do začiatku nasledujúceho duelu cca 16-17 hodín. A riadne "stvrdnutí" dostali v prvej tretine od Dánov historický 20-minútový debakel 0:6...
 

Vyberte región